Faaliyetlerini sürdürebilmek için yüksek miktarda borç alan ve bu borçları ödeyebilmek için yine borçlanmak zorunda kalan şirketlere “zombi şirket” deniyor.
TÜRKİYE’DE ZOMBİ ŞİRKETLER EN ÇOK TEKSTİL SEKTÖRÜNDE
Türkiye’de zombi şirketler en çok %25 ile tekstil, %20 ile inşaat ve %15-20 ile lojistik alanındaki şirketlerden oluşuyor.
“ZOMBİ ŞİRKETLERİN SAYISI GİDEREK ARTIYOR”
Capital dergisine konuşan Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı, zombi şirketlerin sayısının giderek arttığını söyleyerek, “Geçen yıl Türkiye’de start-up ekosisteminde iflas eden veya kapanan şirket sayısı önemli oranda arttı. Bu yıl da borçlarını ödeyemeyen ve sadece dış finansman desteğiyle ayakta kalan zombi şirketlerin arttığını görüyoruz” dedi.
EN BÜYÜK NEDEN EKONOMİK BELİRSİZLİKLER VE YÜKSEK ENFLASYON
Start-Up’ların batmasının en önemli nedeni olarak ekonomik belirsizlikler ve yüksek enflasyon gösteriliyor. Bu durum girişimlerin maliyetini artırırken operasyonel zorluklar da yaratıyor.
“DEVLET DESTEKLERİ AZALDIKÇA BAŞARISIZ OLAN ŞİRKET SAYISI ARTACAK”
KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Murat Paloğlu da Türkiye’de devlet desteklerinin azalmaya başlamasıyla ‘zombi şirketlerin’ finansmana erişmekte zorlandığını söyledi ve “Bu süreçte bazı şirketler yeniden yapılanma yoluna gitti, bazılarının ise başarısız olduğuna tanık olacağız” dedi.
patronlardunyasi.com